Kos-Stad

Kos-Stad is de hoofdstad van het eiland en heeft zeer veel te bieden.

De meeste bezienswaardigheden van het eiland Kos bevinden zich in de gelijknamige hoofdstad. Daarnaast heeft de stad een leuk winkelaanbod en strekken zich aan weerszijden van de stad langs de kust lange zandstranden uit. De smalle steegjes in het oude centrum vormen een voetgangersgebied, waardoor u lekker rustig kunt winkelen, zonder door druk verkeer gestoord te worden. Voor gezelligheid ’s avonds moet u zich naar het gebied tussen de haven en de antieke Agorá begeven. Hier kunt u zich tot in de vroege uurtjes prima vermaken.

Agorá

Aan de bouw van het klassieke marktplein werd al in de 4de eeuw v. Chr. begonnen. Wanneer u de plek nu bezoekt ziet u een verzameling ruïnes, die op het eerste oog waarschijnlijk niet zo veel zeggen. Wanneer u zich een goede voorstelling wilt maken van hoe het hier vroeger uitgezien heeft, kunt u het beste een rondleiding met een gids volgen, of een goed informatieboekje aanschaffen. Op het terrein treft u onder andere resten van een Aphroditetempel, een zuilengalerij, waarvan twee zuilen opnieuw opgericht zijn en overblijfselen van een basiliek aan.

Casa Romana

Een goede indruk van een Romeins woonhuis geeft het Casa Romana. Het gaat echter niet om een woning van de gewone Romein, maar van een villa van een rijke, vooraanstaande familie. De villa werd in 1933 ontdekt en daarna gereconstrueerd. Het middelpunt van de woning vormen de drie binnenplaatsen. Let u vooral goed op de vloermozaïeken, die stammen uit de 3de eeuw. De grootste binnenplaats is tevens het meest indrukwekkend, omdat deze wordt omgeven door een twee verdiepingen tellende zuilengalerij. In de diverse vertrekken die rondom de binnenplaatsen gelegen zijn vindt u mozaïeken en marmeren versierselen.

Johannieterburcht

Aan de haven van Kos-stad gelegen vindt u de Johannieterburcht. De vesting telt twee vestingringen, waarvan de binnenste in de 14de eeuw gebouwd werd en de buitenste, meer imposante vestingmuur in de 15de eeuw wegens dreiging van het Osmaanse Rijk, dat uiteindelijk in 1523 daadwerkelijk het eiland en daarmee de burcht veroverde. Een goede manier om de burcht te verkennen is door een wandeling te maken over de vestingmuur. Zorgt dat u om u heen kijkt, want niet alleen verandert het uitzicht voortdurend, ook liggen overal in de burcht verspreid resten van zuilen, altaars en zit u in de muren diverse wapenschilden.

Westelijk opgravingsgebied

Op het westelijk opgravingsterrein vindt u overblijfselen daterend uit de 3de eeuw v. Chr. tot de 2de eeuw n. Chr.. Hier vindt u onder andere resten van een gymnasion, waar in de oudheid door atleten getraind werd, een nymphaeon en een Romeins badhuis. Her en der zijn zuilen opnieuw opgericht om u een betere indruk te geven van hoe een en ander er in de oudheid uit moet hebben gezien. Voor velen het meest interessant zijn de diverse mozaïeken die op het opgravingsgebied te bewonderen zijn.

Overige bezienswaardigheden

Kos-stad heeft nog veel meer moois te bieden. Wanneer u geen genoeg kunt krijgen van de opgravingen, kunt u een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum. Het is een klein museum, waar met name sculpturen en enkele mozaïeken worden tentoongesteld. Het is gevestigd in één van de Italiaanse bouwwerken die in de stad te vinden zijn. De Italianen hebben tijdens hun bezetting tussen 1928 en 1936 een flink aantal gebouwen uit de grond gestampt. Noemenswaardig zijn de markthal, het Palazzo di Giustizia en het Albergo Gelsomino, waar u meteen naar binnen kunt lopen om een stadskaart en verdere informatie te halen, want hier bevindt zicht tegenwoordig het toeristenbureau. Gebruik de kaart om bijvoorbeeld uw weg naar de diverse moskeeën van de stad te vinden, om het kleine Romeinse theater te bekijken of om de bekende Hippokrates plataan met eigen ogen te bekijken.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Kos:

Foto’s van Kos-Stad

Populaire accommodaties in Kos-Stad

Peridis Family Resort 8.8
11 aanbieders
vanaf €535
Angela 7.8
9 aanbieders
vanaf €446
Continental Palace 8.1
10 aanbieders
vanaf €395

Bekijk alle accommodaties in Kos-Stad

Ligging