Asfendiou dorpen

Op de helling van de Díkeos, de hoogste berg van Kos, bevinden zich enkele mooie bergdorpen.

Het bekendste dorp is Zía, dat tegenwoordig erg toeristisch is geworden. Met name ’s avonds wordt het dorp druk bezocht, omdat vakantiegangers dan in de diverse tavernes komen eten en getrakteerd worden op een traditionele Griekse avond. Om de ergste drukte te voorkomen kunt u het dorp beter ’s ochtends vroeg bezoeken. Maakt u dan een wandeling door de smalle straatjes van het plaatsje, waar tegenwoordig overal souvenirs verkocht worden. Van deze souvenirs mag u zich echter wel afvragen of ze authentiek zijn. Brengt u wanneer u in Zía bent in elk geval even een bezoek aan de kerk, waar u mooie fresco’s vindt.

Wandeling

Vanuit Zía kunnen wandelaars de klim naar de top van de Díkeos maken. Vertrekt u zo vroeg mogelijk en vergeet niet iets mee te nemen om uw hoofd te bedekken. Genoeg drinkwater is eveneens essentieel.

Andere dorpen

Een andere optie is om behalve Zía ook de andere bergdorpen van de gemeente Asfendiou te bezoeken. In totaal bestaat de gemeente uit vijf dorpen met naast Zía nog Lagoudi, Evangelistria, Asomatos en Agios Dimitrios. Voor elk van de dorpen geldt dat het de moeite waard is om even de Byzantijnse kerk binnen te lopen en bij een traditionele taverne een heerlijke lunch te nuttigen.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Kos:

Foto’s van Asfendiou dorpen

Ligging