Asklepion

De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland Kos is het Asklepieion, het heiligdom gewijd aan de god van de geneeskunde.

Het heiligdom is tegen een helling boven Kos-Stad gelegen en verdeeld over verschillende terrassen. Het Asklepios heiligdom van Kos is één van de belangrijkste van zijn soort. Het Asklipieion vormde het toneel van offerrituelen om de god van de geneeskunde gunstig te stemmen. Hier bleef het echter niet bij. Zieken werden geobserveerd en tevens behandeld op het terrein van het Asklepieion.

Onderste terras

De ziekenbehandeling vond waarschijnlijk grotendeels plaats op het eerste terras van het heiligdom. Hier bevinden zich ruïnes van het poorthuis en van wat vermoedelijk patiënten- en behandelkamers waren. Het terras werd vroeger omgeven door een stoa, een omzuilde wandelgang. Tevens bevond zich hier een badhuis. Vanaf het onderste terras loopt u 30 treden omhoog en komt u op het middelste.

Middelste terras

Op dit terras bevonden zich een tempel en altaar gewijd aan Asklepion. Ook stond hier een Apollotempel. Men heeft enkele zuilen van de tempels opnieuw opgericht, zodat u een idee krijgt van de grootte van dit bouwwerk. De meest indrukwekkende tempel van het complex stond op het hoogste terras.

Bovenste terras

Dit terras bereikt u na wederom de nodige trappen te nemen. De zeer grote tempel die zich hier bevindt was gewijd aan Asklepios en werd omringd door een zuilengang. In de Middeleeuwen werd de tempel omgebouwd tot een kerk en hiervan resteert nog een altaar. Het hoogste terras werd aan drie zijden omgeven door een zuilengalerij. Van hieruit heeft u prachtig uitzicht op de Turkse kust en kunt u het Cipressenbos dat het heiligdom omgeeft inwandelen. U kunt het Asklepieion met een toeristentreintje vanaf het busstation van Kos bereiken, maar te voet of met de fiets gaat ook uitstekend.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Kos:

Foto’s van Asklepion

Ligging