Achtergrond van Kos

Kos is het geboorte-eiland van Hippocrates en bezit mooie lange stranden en een gunstig klimaat.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Opgravingen op Kos hebben uitgewezen dat het eiland al bewoond wordt in de Vroege Bronstijd, in de 3de eeuw v. Chr.. Bloeitijden kent Kos-Stad tijdens de Minoïsche overheersing en met name als de Myceners aan de macht zijn. Gedurende deze periode neemt het eiland deel aan de Trojaanse oorlog. Wanneer het Myceense rijk tot een eind komt, begint op Kos een Dorisch tijdperk. Kos vormt in de 7de en 6de eeuw v. Chr. een stedenverbond met drie machtige steden op Rhodos en gedurende deze eeuwen beleeft het eiland een bloeitijd. Hieraan komt een eind wanneer de Perzen de Doriërs verslaan en de bewoners van Kos aan Perzische zijde meevechten in de oorlog met de Grieken. Wanneer de Perzen deze strijd verliezen voegt Kos zich bij de Delische-Attische Bond, die onder aanvoering van Athene staat. In deze periode richt Hippocrates zijn medische school op. Na het uiteenvallen van de Delische-Attische Bond breekt een onrustige periode aan voor het eiland met verschillende veroveringen door onder andere de Perzen en de Macedoniërs, totdat de Romeinen de controle over het eiland overnemen. Gedurende het Byzantijnse tijdperk floreert Kos, totdat in de 11de eeuw een verovering door de Arabieren volgt. Hierna belandt het eiland korte tijd in handen van de Venetiërs en de Genoezen, totdat in 1315 de Johannieters de heerschappij over Kos krijgen en meteen ook verdedigingswerken bouwen om het tegen aanvallen van de Ottomanen te verdedigen. Dit lukt de Johannieters tot 1522, wanneer de Turken het eiland veroveren. Hierna volgt een lange Turkse hegemonie. Pas in 1922 komt hieraan een einde, wanneer de Italianen de Turken verdrijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Kos door de Duitsers bezet en volgen enkele donkere jaren voor de bevolking. Na WOII wordt het eiland uiteindelijk weer onderdeel van de Griekse staat.

Ligging

Bron: Pitichinaccio, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Kos maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos, waartoe ook buureilanden Rhodos en Karpathos behoren. Het eiland ligt in de Egeïsche Zee en de breedte van Kos varieert van slechts 1 km tot een maximum van zo’n 12 km. Het eiland is ongeveer 40 km lang.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kos wonen iets meer dan 33.000 mensen, waarvan het merendeel in de hoofdstad Kos-Stad. Gedurende de zomermaanden stijgt het aantal bewoners van Kos aanzienlijk, door de hoeveelheid toeristen die het eiland bezoekt.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kos is over het algemeen een vlak eiland met uitzondering van het Díkeosgebergte, waar zich de hoogste top van het eiland, de Díkeos, bevindt. Langs de kust van het eiland strekken zich lange zandstranden uit en met name in het zuidwesten van Kos liggen prachtige stranden. Op de stranden maakt u nog kans zeeschildpadden te zien. Omdat Kos vlak is kunt u het landschap verkennen per fiets en zeker in de lente, wanneer alles groen kleurt is dit de moeite waard.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Kos-Stad zijn verschillende overblijfselen uit de klassieke oudheid te vinden, met als hoogtepunt het Asklepieion. Verder vindt u in de hoofdstad diverse gebouwen uit de Italiaanse periode van het eiland. Trekt u het binnenland in en bezoekt u de bergdorpen, dan ontdekt u weer een heel ander architectonisch stukje van Kos.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Kos: