Eten en drinken op Kos

Op Kos vindt u zowel traditionele Griekse eethuizen als internationaal georiënteerde restaurants.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Omdat op Kos het massatoerisme al enige tijd zijn intrede heeft gedaan is het niet altijd eenvoudig tavernes te vinden die nog de traditionele Griekse gerechten serveren. De Griekse keuken is van oudsher een eenvoudige keuken, waarin het belangrijkste is dat met verse producten wordt gewerkt. Veel groente, fruit, brood en niet te vergeten olijfolie en olijven vormen belangrijke ingrediënten. Wanneer u de verschillende smaken van de Griekse keuken wilt uitproberen, kunt u mezes bestellen. U krijgt dan allerlei verschillende kleine hapjes. In de kustplaatsen kunt u overal verse vis krijgen, maar dit is vaak erg duur, omdat u per gewicht betaalt. Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een ovenschotel met aubergine, gehakt en aardappel, briám, een soort ratatouille en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui. Meestal staan op de kaart diverse grillgerechten. De Grieken slaan een dessert veelal over, maar als u zin heb in wat zoets na de maaltijd dan kunt u bijvoorbeeld vers fruit of yoghurt met honing verwachten. De maaltijd wordt op Kos meestal vergezeld van water, wijn of bier. Probeert u eens retsína, een witte wijn, waaraan hars is toegevoegd, die de wijn een bijzondere smaak geeft. De Turkse periode heeft op Kos de baklava en andere zoetigheden en snacks achtergelaten, die u bij de zacharoplastío kunt kopen. Hartige snacks, spanakópitta en tirópitta bijvoorbeeld, worden op Kos ook veel genuttigd. Dit zijn deegflapjes gevuld met spinazie of feta. Heeft u gedurende de dag trek, dan kunt u bij de psistaría een snack halen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uitgebreid ontbijten doet men op Kos niet. Meestal volstaat een kop koffie en een geroosterd broodje met jam. In toeristische oorden kunt u met gemak ergens een continentaal of Engels ontbijt krijgen. De hoofdmaaltijd voor de Grieken vormt de avondmaaltijd en dit is een sociale aangelegenheid, zeker wanneer men uit eten gaat. Men gaat in principe altijd met een grote groep en bestelt dan gezamenlijk allerlei gerechten, die door iedereen gedeeld worden. Men bestelt dus geen eigen gerecht. Wanneer u met een groot gezelschap op vakantie bent, is het een aanrader om net als de Grieken in overleg met de ober allerlei gerechten te bestellen en hier dan samen van te eten. Op die manier kunt u alles proeven. Wanneer u ieder apart wilt betalen, kunt u dit het beste wel van tevoren melden, want dit is in Griekenland zeer ongebruikelijk. In de toeristische plaatsen is men inmiddels gewend aan de West-Europese eetgewoontes, dus meestal begrijpt een ober wel dat u eerst uw voorgerecht wenst te eten en daarna pas uw hoofdgerecht. Kijkt u echter niet raar op als alles tegelijk op tafel gezet wordt; dit is zoals de Grieken het gewend zijn.

Onmisbaar in het Griekse leven is het koffiehuis, de kafeneío. Wanneer u hier als vrouw binnenloopt zal men raar opkijken, want de kafeneío behoort echt bij de mannenwereld. Mannen komen hier om een kop koffie te drinken, maar vooral om met elkaar te praten en te discussiëren. Koffie bestellen en ook krijgen wat u daadwerkelijk wilde hebben is in Griekenland een kunst. De Griekse koffie wordt met suiker en al bereid, dus u moet van tevoren al aangeven hoe zoet u de koffie wilt hebben. Wilt u geen suiker dan zegt u skétto, een beetje suiker is metrío en veel suiker geeft u met glíko aan. Wilt u oploskoffie dan bestelt u een nes zestó.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten op Kos zijn over het algemeen geopend van 8.00 tot 21.00. In de toeristische badplaatsen zijn ze in het hoogseizoen mogelijk nog tot later in de avond geopend. Wanneer u uitgebreide inkopen gaat doen, kunt u het beste naar de grote winkelcentra aan de rand van Kos-Stad gaan.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de badplaatsen en in Kos-Stad vindt u een gevarieerd aanbod aan restaurants met een mix van traditionele Griekse tavernes en restaurants met een internationale keuken. Leuk om een keer te proberen zijn de tavernes aan het plein in Platáni. In dit dorp wonen Grieken van Turkse afkomst en het eten dat hier geserveerd wordt heeft een duidelijk Turks karakter.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Kos is te drinken, maar niet iedereen vindt het even lekker smaken. Sommige toeristen kiezen ervoor om flessenwater in de supermarkt te halen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Kos: