Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Kos.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kos betaalt u net als in de rest van Griekenland met de euro. In de grotere plaatsen is altijd wel een geldautomaat aanwezig. In kleine dorpen in het binnenland is dit niet het geval. Creditcards worden door duurdere winkels, hotels, autoverhuurbedrijven en toeristische restaurants geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kos kunt u over het algemeen zonder problemen met uw mobiele telefoon bellen. Het goedkoopste belt u naar het thuisfront vanuit een telefooncel. Op Kos zijn speciale telefooncellen voor internationale gesprekken te vinden. U betaalt met een telefoonkaart, die u bij OTE (Griekse telecombedrijf) kantoren en bij kiosken kunt kopen.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bij Griekse apotheken worden veel medicijnen zonder recept afgegeven. Ook kunnen ze u in de apotheek vaak uitgebreide informatie geven en voor kleine kwalen kunt u dus prima bij een apotheek binnenlopen. In de meeste gevallen is een bezoek aan een arts niet nodig. In Kos-Stad bevindt zich een ziekenhuis, waar u voor noodgevallen naar toe kunt. Echter, dit ziekenhuis is niet te vergelijken met de ziekenhuizen die u gewend bent. Mocht u iets ernstigs mankeren, dan wordt u naar Athene gebracht of, wanneer dit mogelijk is, terug naar Nederland. In noodgevallen is behandeling gratis, in andere gevallen betaalt u ter plekke en kunt u dit achteraf bij uw verzekering terug vragen. Zorgt u voordat u op vakantie gaat altijd dat u goed verzekerd bent en neemt u zo nodig voor vertrek contact op met uw verzekeraar.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kos is een veilige bestemming, maar diefstal komt hier net als op vele andere bestemmingen wel voor. Let u daarom altijd goed op uw waardevolle spullen en berg ze op in een kluis in uw accommodatie.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Kos:

  • Voor de stopcontacten op Kos heeft u geen verloopstekkers nodig. Het voltage bedraagt 220 volt.
  • Het geven van fooien is op Kos gebruikelijk in restaurants, taxi’s, aan kamermeisjes en aan excursiegidsen.
  • Op Kos mag u het toiletpapier niet in de wc gooien, maar moet u het in een prullenbakje deponeren, omdat anders het riool verstopt raakt.
  • Wanneer u kerken of kloosters bezoekt moet u letten op uw kleding. Draag geen korte broek/rok of mouwloze shirts. Bezoekt u een moskee, dan moet u voor het betreden uw schoenen uitdoen.
  • Wanneer u in de middag voor gesloten deuren komt te staan, moet dit u niet verbazen. De Grieken houden meestal tussen 14.00 en 17.30 een siësta. Het is raadzaam Grieken in deze tijd ook niet op hun mobiel te bellen; dit wordt niet op prijs gesteld.
  • Naturisme is op Kos officieel verboden, maar op enkele afgelegen stranden komt het toch voor.
  • De meeste hotels bieden hun gasten gratis internetverbinding aan. Mocht uw accommodatie dit niet doen, dan vindt u in de meeste badplaatsen internetcafés.
  • Fotograferen is niet overal toegestaan. Vraagt u in musea altijd even voor de zekerheid of u foto’s mag maken. Wanneer u de plaatselijke bevolking wilt fotograferen, moet u eveneens eerst toestemming vragen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Kos: