Evenementen op Kos

Pasen wordt op Kos groots gevierd en daarnaast vinden met name tijdens de zomermaanden enkele leuke festivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het belangrijkste religieuze feest in Griekenland is het Paasfeest. Gedurende de paastijd vinden op Kos allerlei ceremonies en vieringen plaats en wanneer u in deze periode op het eiland bent, moet u zeker proberen deze bij te wonen. Met name op Goede Vrijdag is het de moeite waard om ergens heen te gaan waar een processie gehouden wordt. De Grieks Orthodoxe kerk kent nog vele volgers en Goede Vrijdag is één van de belangrijkste dagen voor dit geloof. Op het hele eiland vinden ’s avonds processies plaats, waarbij het beeld van Christus in een optocht door het dorp of de stad wordt gedragen gevolgd door priesters, vrouwen die mirre dragen en gelovigen die onderdeel willen uitmaken van de processie. Langs de route staan mensen die bloemen op de draagbaar gooien en meestal houden ze een brandende kaars vast. Na de processie volgt voor de meeste Grieken een uitgebreide maaltijd die meestal volledig uit zeevruchten bestaat.

Op Paaszaterdag wordt de wederopstanding van Christus gevierd. Men gaat naar een nachtmis en iedereen neemt een kaars mee. Tijdens de viering worden alle lichten in de kerk gedoofd en steekt de priester alle kaarsen aan. Wie na het verlaten van de kerk met een brandende kaars thuiskomt, heeft volgens de legende een goed jaar in het vooruitzicht. De viering wordt in veel plaatsen opgeluisterd met vuurwerk. Paaszondag is een familiedag, waarop men uitgebreid samen eet, in het bijzonder lam van het spit. Behalve Pasen wordt ook Maria Hemelvaart op 15 augustus uitgebreid gevierd met processies, eten en drinken op het dorpsplein en een afsluitend dansje mag niet ontbreken. Wanneer u eind april op Kos bent, moet u beslist de Agios Georgios viering in Pýli bijwonen. In het dorp worden dan paardenraces georganiseerd, gevolgd door een overvloed aan eten en drank. Ook in andere bergdorpen vinden gedurende het jaar diverse vieringen plaats. Wilt u eens een traditioneel feest bijwonen, informeert u dan bij uw accommodatie of bij het toeristenbureau of tijdens uw vakantie speciale vieringen plaatsvinden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gedurende de zomermaanden wordt in Kos het Hippocrateia festival georganiseerd. Tijdens het festival vinden allerlei muziek-, dans-, en theateroptredens plaats en iedere zondag wordt het afleggen van de Hippocratische eed opgevoerd. Tijdens de eerste week van augustus vindt in Mastichári het wijnfestival plaats. In het begin van augustus wordt in Kéfalos een visfestival en op 24 augustus in Andimachia een honingfestival gehouden, waar u de voor het eiland typische tijmhoning kunt proeven. In de zomermaanden wordt in de badplaats Kardámena het Alasarnia festival georganiseerd. Allerlei activiteiten maken deel uit van het festival, waaronder een fietsrace, traditionele dansoptredens, wetenschappelijke conferenties en concerten. In november vindt in Kos-Stad het winterfestival plaats, met onder andere theater- en muziekvoorstellingen.